Taieri ilegale in zona ta?

Pentru ca la nivel mondial lucrurile incep sa se miste in directia protejarii padurilor, unii reusesc sa realizeze lucruri minunate.

Un exemplu in acest sens este aceasta unealta oferita de earthenginepartners.appspot.com, cu ajutorul careia fiecare poate studia ce s-a petrecut in timp cu padurile dintr-o anumita zona.

harta taieri ilegale

Se introduce intai locatia (in fereastra mica de sus), apoi se alege din partea dreapta un plan (ex. Forest loss year transparent). Veti observa cum au disparut padurile dintr-o zona, pe culori, in diferite intervale de timp. O parte din zonele colorate sunt taieri legale, efectuate pe baza de amenajamente, insa multe din ele sunt taieri ilegale (fie taieri efectuate fara amenajamente si fara a fi urmate de un plan de regenerare a lor, fie paduri bracuite sistematic ce nu isi mai exercita rolul protectiv, etc).

Aceasta unealta ar fi de un real folos si autoritatilor ce pot studia unde padurea a avut de suferit, putand intervenii. Trebuie doar sa isi si doreasca acest lucru.

Societatea civila are acum la dispozitie un mecanism prin care poate observa schimbarile intervenite in anumite zone forestiere, si poate atrage atentia celor ce trebuie sa vegheze la pastrarea continuitatii padurilor.