Taieri ilegale in Romania

Desi cifrele furnizate de autoritati sunt diferite fata de cele furnizate de organizatiile non-guvernamentale, este o certitudine faptul ca in Romania fenomenul taierilor ilegale a luat amploare si a imbracat diverse forme, cu complicitatea inclusiv a persoanelor platite sa stopeze acest fenomen.

Ultimul raport Geenpeace arata ca in Romania zilnic se produc 62 de cazuri de taieri ilegale de arbori, fiind taiata ras echivalentul unei suprafete de 3 ha de padure pe ora.

taiere ilegala

Se prezinta si un top al judetelor in care se taie cel mai mult volum de lemn in mod ilegal, in care judetele Cluj, Alba și Maramureș figureaza cu 78% din volumul taiat ilegal. In top se afla si judete ca Bacau, Arges si Mures unde se inregistreaza cele mai multe cazuri de astfel de taieri ilegale.

depozit lemn
padurile Romaniei la export

Lucrurile au inceput sa se miste si in Romania in sensul stoparii taierilor ilegale, insa, fara o presiune constanta si sustinuta a societatii civile, autoritatile noastre nu vor si nu sunt capabile sa stopeze distrugerea padurilor tarii.

Rolul societatii civile este acela de a trage permanent semnale de alarma autoritatilor, fortand practic punerea in aplicare a legislatiei, si protejand astfel padurea.

Este de datoria noastra, a fiecaruia, ca padurile Romaniei sa poata adapostii si proteja si pe viitor copii si nepotii nostrii.

Acum se pot semnala transporturile ilegale de material lemnos la numarul de urgenta 112 prin care se poate verifica fiecare transport daca este efectuat in conditii legale. Autoritatile si structurile statului au mai departe obligatia sa cerceteze nu doar transportul gasit ilegal ci si sursa acestuia, si sa ia masurile legale impotriva celor ce se fac vinovati.

Lucrurile insa nu trebuie sa se opreasca aici, fiecare avand datoria de a semnala si eventuale taieri ilegale direct din padure, putand sesiza autoritatile de fiecare data de cate ori crede ca se produce o agresiune asupra padurii.

Doar in acest mod autoritatile vor intelege ca si in Romania legea trebuie respectata si implementata.