Sectorul forestier si schimbarile climatice

Traim intr-o lume in continua miscare, in care omul a inceput sa inteleaga rolul naturii in viata fiecaruia, a inceput sa fie mai responsabil, a inceput sa se gandeasca la generatiile urmatoare si la rolul sau in asigurarea continuitatii resurselor, a inceput sa ceara ca lucrurile ce il inconjoara sa fie verzi.

Padurile ocupa 38% din suprafata Europei, iar ecosistemele forestiere, impreuna cu produsele padurii si energiile regenerabile produse de padure contribuie cu 10-13% la reducerea amprentei de carbon a Europei.

In contextul in care fiecare tara s-a angajat, la Paris, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (respectiv a amprentei de carbon), se pune problema cum poate fiecare sector al economiei sa participe.

Studiile recente arata ca printr-un management corespunzator la nivelul Europei, padurile pot oferi mult mai mult, ar putea chiar contribui cu pana la 20-25% la reducerea amprentei de carbon a Europei.

Fiecare tara sau grup de tari europene are anumit specific al sectorului forestier, prin urmare oportunitatile sunt diferite.

Important este ca fiecare tara sa isi stabileasca niste obiective concrete, si sa fie constienta de oportunitatile specifice existente.

Europa a inteles ca padurile pot oferi mai mult, managementul forestier trebuie sa profite de oportunitatile existente, iar sectorul forestier trebuie sa isi inteleaga rolul  in economia Europei.

In sectorul forestier european se desprind trei idei principale:

  • Cresterea contributiei sectorului forestier pana la 20-25 % din reducerea amprentei de carbon a Europei, pana in 2040-2050;
  • Regandirea sectorului forestier si utilizarea tehnologiilor moderne in sensul apropierii acestora de natura (inclusiv cresterea importantei utilizarii produselor forestiere prin inlocuirea altor produse cu amprenta de carbon ridicata – ex. Utilizarea lemnului in constructii si astfel sechestrarea unei cantitati mai mari de carbon pe de o parte si reducerea emisiilor prin nefolosirea altor produse cu amprenta de carbon – ex. folosirea lemnului in locul BCA) :
  • Taxarea poluatorilor in functie de amprenta de carbon lasata –  Mai devreme sau mai tarziu, datorita schimbarilor din societate, se va impune tot mai mult taxarea celor ce polueaza in functie de amprenta de carbon lasata. Aceasta taxare va face ca in timp tehnologiile sa fie adaptate la natura, iar produsele sa fie obtinute prin practici adecvate, apropiate de natura (dezvoltarea bioeconomiei)

Tinand cont de tendintele mondiale si europene, sectorul forestier din Romania trebuie sa se adapteze, mai ales datorita faptului ca oportunitatile existente pentru noi sunt mult mai diverse, iar padurile Romaniei pot conta in amprenta de carbon lasata de tara noastra la nivel European. 

Doar printr-o gestionare durabila si responsabila a padurilor, Romania poate trece la statutul de tara verde, tara in care ecosistemele forestiere si produsele padurii contribuie la bunastarea societatii.

Un gând despre “Sectorul forestier si schimbarile climatice”

  1. Corect. Doar 2040-2050 este un termen cam lung.peste24-34 de ani e o generatie completa poate ancepem cu educatia.

Comentariile sunt închise.