Parcul National Retezat

Infiintat in 1935, Parcul National Retezat are in prezent statut de arie naturala protejata de interes national si international, din anul 1979 fiind recunoscut si ca rezervatie a Biosferei. Scopul pentru care a fost infiintat este de protectie si conservare a unor esantioane resprezentative pentru spatiul geografic national si international, fiind constituit pe o suprafata totala de 38138 ha.

Concret, pe teritoriul parcului sunt prezente mai multe tipuri de habitate naturale in care biodiversitatea si-a gasit linistea.

Practic aici putem vedea ce in alte parti omul a distrus, de la diverse specii de plante si animale, la ecosisteme forestiere si alpine complexe, in care diversitatea face ca natura sa se autoregleze si sa isi gaseasca un echilibru stabil.

Cercetatorii au descoperit pana acum in aceasta arie naturala protejata aproximativ 1190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare, 50 specii de mamifere, 80 specii de pasari, 9 specii de reptile si 5 specii de amfibieni.

Daca la aceasta diversitate mai adaugam si cele 20 de varfuri de peste 2000 m, respectiv cele 80 de lacuri glaciare (din care cel mai mare lacul Bucura de 8.9 ha), ne formam o vedere de ansamblu a ce ascunde aceasta zona exceptionala.

Parcul National Retezat are o anumita zonare interna, deci este impartit in anumite zone in care sunt permise doar anumite tipuri de activitati, in functie de ce se urmareste in acele zone.

Harta Parcului National Retezat, respectiv o zonare a acestuia

Vedere de ansamblu a Retezatului.

Accesul in Parcul National Retezat se face fie pe Drumul Nucşoara- Cârnic sau pe  – Drumul de pe Lapusnicu Mare (Gura Apei- Gura Bucurei) 

Harta de acces in Retezat

Administratia parcului ne pune la dispozitie si mai multe trasee de pe care iubitorii muntelui pot vizita parcul. –  trasee turistice Retezat

Mai multe detalii pot fi gasite pe situl oficial al parcului – www.retezat.ro, insa cel mai indicat este sa descoperiti singuri aceste frumuseti naturale inestimabile.

Va garantez ca dupa o vacanta in Parcul National Retezat veti aprecia mult mai mult bogatiile tarii noastre.

Si ca sa va conving ca merita efortul, aici puteti vedea o parte din ce experienta a trait Razvan Pascu in excursia sa in Retezat.

http://razvanpascu.ro/2012/09/02/romania-e-frumoasa-50-parcul-national-retezat/