Fondul forestier al Romaniei

Suprafata actuala a fondului forestier al Romaniei este de 6.5 milioane ha, reprezentand aproximativ 27.3% din suprafata teritoriului Romaniei. Pe aceasta suprafata de fond forestier se estimeaza a fi aproximativ 1.3 milioane mc de material lemnos pe picior.

padurile Romaniei

Comparativ cu anul 1800, cand Romania avea aproximativ 8.5 milioane de ha de padure (respectiv 36% din teritoriul tarii), Romania a pierdut 2 milioane de hectare de teren forestier (in special urmare a reformei agrare din 1964 si a legii privind infiintarea izlazurilor comunale din 1920).

Astazi putem spune ca mare parte din terenurile degradate existente in Romania erau protejate de paduri.

Comparativ cu restul tarilor europene Romania are cu 5.1% mai putina padure fata de media europeana.

Din aceste 6.5 milioane ha de padure, doar 3.3 milioane ha (51%) reprezinta proprietate publica a statului, restul fiind proprietate publica (primarii) si privata (persoane fizice si juridice).

Grav este faptul ca procesul de retrocedare al padurilor nu s-a facut concomitent cu responsabilizarea noilor proprietari forestieri si cu o legislatie clara si aspra, care sa sanctioneze derapajele.

Problema cea mai grava este in cazul padurilor retrocedate persoanelor fizice cu Legea 18/1991 si Legea 1/2000, deoarece in majoritatea cazurilor aceste paduri au fost taiate ras imediat dupa retrocedare, sau au fost bracuite sistematic, rolul protectiv al acestora fiind redus semnificativ. Aici factorii de decizie ar trebui sa intervina si sa sustina proprietarii de paduri pentru a reda aceste suprafete in circuitul forestier, si astfel toti sa putem beneficia de rolul protectiv al acestora.

Intr-o situatie similara se afla si o buna parte a padurilor publice (padurile primariilor) si private retrocedate persoanelor juridice (obsti, composesorate, etc), care avand de gestionat suprafete relativ reduse de padure, au suprasolicitat posibilitatea acestora, reducand consistenta si implicit valoarea acestora.

Aceste date generale ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa reflectam la proverbul „Codru-i frate cu romanul” care nu prea mai este de actualitate.

In aceste zile putem spune cu toata convingerea ca romanul nu mai este frate cu codrul, ci mai bine un tata vitreg rau, ce il bate si il molesteaza zilnic, pana ce nu mai ramane nimic din el.