Padurea si schimbarile climatice

Chiar acum, la Paris, liderii lumii s-au intalnit pentru a cauta solutii la schimbarile climatice ce se preconizeaza in perioada urmatoare. Concret, oamenii de stiinta avertizeaza ca, fara actiuni imediate omenirea se va confrunta cu o crestere a temperaturii globale de peste 2 grade Celsius, ceea ce ar fi catastrofal pentru omenire.

Desi 2 grade Celsius nu pare o temperatura mare, totusi, pentru majoritatea speciilor de plante si animale aceasta este similara cu extinctia.

Cresterea temperaturii determina migrarea speciilor sau adaptarea acestora, lucru imposibil pentru speciile de arbori, intr-o asa scurta perioada de timp.

Majoritatea tarilor lumii se pregatesc deja pentru asa un scenariu, insa in Romania, lucrurile parca au inghetat undeva in secolul trecut.

De aproape un secol in Romania sectorul forestier a inghetat, cercetarea este subfinantata, iar putinele teme de cercetare promovate nu isi au finalitatea in practica forestiera.

Fara o strategie de viitor asupra padurilor Romaniei, acestea sunt sortite degradarii ireversibile.

Tot ceea ce sa facut pana in prezent este un articol fara finalitate in Legea 133/2015 „atenuarea consecintelor produse de schimbarile climatice asupra padurilor, precum si adaptarea padurilor la schimbarile climatice.”

Ce presupune acest articol si cum va fi realizat nu stie nimeni. Concret au inserat acest articol in codul silvic ca sa arate bine.

Acum, in acest ultimul ceas, padurile Romaniei au nevoie de o strategie de viitor, care sa includa toate previziunile cercetatorilor lumii privind schimbarile climatice, si sa asigure permanenta padurii.

Aceasta strategie de viitor va trebui sa ia in calcul obligatoriu modificarea arealului speciilor existente, modul de asociere a acestora si diversificarea structurii ecosistemelor forestiere atat pe orizontala cat si pe verticala. Doar prin diversitate si stabilitate, ecosistemele forestiere vor fi capabile sa reziste presiunilor climatice la care sunt supuse.

Avem nevoie de implementarea imediata a acestor norme pentru a putea beneficia si in viitor de beneficiile pe care padurea le aduce.

Fara un complex de norme capabile sa raspunda nevoilor padurii, in contextul schimbarilor climatice, ecosistemele forestiere vor continua sa se degradeze, fara a fi capabile sa isi asigure continuitatea si functiile.

Padurea trebuie privita ca o necesitate pentru  omenire, nu ca o sursa continua de venituri.