Leurda

Leurda (Allium ursinum), sau usturoiul salbatic, este o planta de talie medie-mica ce o gasim destul de frecvent in padurile noastre in aceasta perioada.
Leurda creste numai in padurile din Europa Centrala, si desi s-a incercat cultivarea acesteia, nu s-a reusit acest lucru, fiind o planta salbatica.
Prefera in special padurile de stejar, fag si frasin si are calitati exceptionale pentru organismul uman.
In prezent leurda este considerata un aliment-medicament mai puternic decat usturoiul, si asta datorita mediului in care creste, mediu neafectat de interventia omului.
Aceasta planta minune oferita de padure, se foloseste in stare proaspata, fiind culeasa in perioada martie aprilie.
Cei ce recolteaza leurda trebuie sa inteleaga necesitatea taierii ei de la nivelul solului, pe sarite, pentru a se putea regenera (nu se scoate cu radacina si nu se taie toata la rand).
Se consuma in special in salate crude, facute doar cu leurda sau impreuna si cu alte legume de sezon.
Pentru a realiza o detoxifiere a organismului se recomanda consumarea leurdei minim 10 zile, in salate, dimineata, inainte de consumarea altor alimente.
Stramosii nostrii stiau si afectiunile pe care consumul de leurda le amelioreaza: tromboflebita si in general trombozele, ateroscleroza si bolile cardiace, sechelele accidentului vascular cerebral, hipertensiunea arteriala, reumatismul, efectele fumatului, etc.
Avand in vedere numeroasele beneficii pe care leurda le aduce organismului uman, fiecare poate beneficia de “gratuitatea produselor padurii”.
In plus, o plimbare in aer liber prin padure, cu siguranta va reda organismului dumneavoastra vigoarea necesara activitatilor zilnice.
Nu uitati ca padurea ofera mult mai multe produse si servicii pe care putini reusim sa le cunoastem si sa le respectam.