Filtrarea apei in padure

De foarte multe ori in padure, dupa o activitate intensa, sau cand campam, avem nevoie de apa. In lipsa unui izvor cu apa curata suntem nevoiti sa folosim ce avem la indemana – o baltoaca sau apa dintr-un lac.

Utilizarea unei ape nefiltrate duce insa la imbolnavirea organismului cu toate problemele aferente.

Acum insa exista si o solutie – utilizarea arborilor pentru filtrarea apei.

Cercetatorii au descoperit ca alburnul este un excelent filtru natural. Experimentele au fost facute intai pe specii de rasinoase, prin acest procedeu oricine putand obtine o cantitate de 4 litri de apa pe zi, suficient pentru un adult. Studiile au aratat ca o mica bucata de alburn poate filtra pana la 99 % din bacteriile E. Coli.

modul de filtrare a apei de catre celule
modul de filtrare a apei de catre celule

Calitatea apei filtrate depinde mult si de tipul de alburn. Astfel, noile cercetari au constatat faptul ca, natural se pot filtra particule mai mari de 70 nanometrii, practic majoritatea agentilor patogeni. Trebuie de specificat si faptul ca de obicei alburnul nu poate filtra virusii, datorita dimensiunilor foarte mici. Acum se studiaza diferite tipuri de alburn, stiut fiind ca speciile de foioase au porii mult mai mici decat coniferele.

Rezultatele acestor cercetari pot deschide noi oportunitati de folosire a lemnului, respectiv utilizarea alburnului in fabricarea filtrelor naturale, o solutie mult mai ieftina in zonele de munte, unde o bucata mica de lemn ar putea fi folosita la purificarea apei din comunitatile respective.