Dimensiunea arborilor si efectele secetei

Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai evidente, iar padurea, asa cum o stim noi, probabil nu va mai exista.

In toata lumea efectul schimbarilor climatice se resimte in special prin accentuarea extremelor climatice.

Deja Romania se confrunta cu perioade accentuate de seceta ce determina o destabilizare accentuata a ecosistemelor forestiere.

Si pentru ca in alte tari lucrurile se misca, si cercetarea incearca sa determine directia in care probabil se va schimba padurea, s-a studiat in ce masura sunt afectati arborii de efectele secetei, rezultatele fiind unele ingrijoratoare.

Pentru acest proiect au fost studiate 38 de locatii (paduri diferite) unde cercetatorii au incercat sa determine ce efecte are seceta asupra acestor ecosisteme forestiere.

In timpul vietii, arborii de mari dimensiuni acumuleaza in tesuturi cantitati importante de carbon, carbon care prin moartea acestora este din nou eliberat (practic arborii devin sursa de carbon). Mai mult chiar, arborii de mari dimensiuni transpira, si determina eliberarea in atmosfera de vapori, contribuind practic la racirea mediului si formarea norilor. In acelasi timp, prin dimensiunile lor, arborii de mari dimensiuni sunt mediu de viata pentru multe specii de plante si animale, contribuind practic la diversificarea ecosistemului forestier.

Toate aceste functii importante ale acestor arbori de mari dimensiuni sunt sustinute si de cantitatile mari de apa pe care acestia o iau din sol, cantitati de apa fara de care acestia nu mai pot supravietui.

In caz de seceta accentuata, arborii de mari dimensiuni nu mai pot face fata stresului hidric, si incet incep sa intre in declin, mult mai repede decat arborii de dimensiuni mai mici. Prin moartea acestora ecosistemul forestier se destructureaza, isi reduce diversitatea, iar padurea in ansamblu nu isi mai exercita functiile sale.

Rezultatele cercetarilor trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toate tarile deoarece schimbarile climatice preconizate vor duce la declinul ireversibil al ecosistemelor forestiere, cu impact direct asupra calitatii vietii tuturor.

Si in Romania, in ultimii ani,acest fenomen s-a accentuat, padurile noastre fiind afectate direct de efectele secetelor prelungite din anii 2012-2013 si 2015. 

Astfel, ne-am intrebat cu totii de ce arborii cei mai mari si mai frumosi din padure incep sa se usuce brusc, iar arborii de mici dimensiuni, mai rezistenti la seceta reusesc sa se adapteze mai usor.

Efectele secetei se vad deja in multe din padurile Romaniei unde, datorita secetelor accentuate, tot mai multe paduri au inceput sa se usuce.arbore uscat

Autoritatile noastre au dat vina pe diversi agenti patogeni, cum sunt gandacii de scoarta (practic daunatori secundari ce au proliferat pe fondul acestui stres hidric accentuat), insa realitatea este una mult mai cruda si ireversibila Padurile dispar datorita efectelor climatice extreme, iar noi ca tara nu reusim sa ne adaptam noilor conditii de mediu.

Avem nevoie de o strategie nationala mult mai flexibila, care sa ne permita o abordare mult mai realista a fenomenului uscarilor din padurile noastre, si chiar o proiectie de viitor asupra modificarii arealului speciilor actuale in functie de schimbarile climatice prognozate la nivel mondial.

Fara o astfel de abordare, in urmatoarele decenii vom asista la o degradare accentuata a ecosistemelor forestiere, cu impact direct asupra calitatii vietii.