Defrisarile si riscul de inundatii

Recent, un expert din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie a atras atentia asupra riscului crescut de inundatii din zona montana, ca si cauza directa a defrisarilor.

Acesta atrage atentia ca intensitatea precipitatiilor creste in toata Romania, insa zonele muntoase sunt mult mai expuse riscului de inundatii violente datorita energiei versantului si a defrisarilor excesive.

Concret, in Romania, ploile cu debite exceptionale sunt din ce in ce mai dese (desi cantitatea totala de precipitatii este mai scazuta) ceea ce duce la acumulari rapide de apa cu efecte directe asupra sigurantei populatiei din zona.

In conditii normale, padurile, absorb apa provenita din precipitatii (retin apa in coronamet, litiera, sol, etc), si impiedica in mod direct aparitia unor viituri violente. In absenta padurilor, in conditiile unui sol tasat, toata apa provenita din precipitatii se scurge pe versanti, devenind adevarati torenti ce distrug totul in cale.

efect inundatie

Doar padurea poate fi o solutie viabila de viitor. In loc sa protejeze acesti munti si sa impiedice despaduririle, autoritatile noastre prefera sa construiasca fel si fel de diguri de aparare, cu fel si fel de firme de casa, care incaseaza doar banii nostrii si nu mai sunt responsabile de ce se intampla ulterior.

Consideram ca autoritatile statului sunt responsabile pentru lipsa de viziune asupra problemei riscului de inundatii, si continua sa risipeasca resursele inutil, in loc sa isi canalizeze eforturile asupra prevenirii si combaterii integrate a inundatiilor.